Savez za školski sport Srbije, kao nacionalna organizacija zadužena za školski i dečiji sport ima obavezu i odgovornost da pronadje načine da sport približi deci i da se u sistem školskog sporta uključi veliki broj učenika.

Sport može da se posmatra iz ugla takmičara, navijača ali i novinara. Imajući u vidu da vršnjačku reč deca najbolje prihvataju, pokrenut je projekat „Đak reporter“ sa ciljem da se kroz izveštavanje, pripremu i realizaciju pisanog i video materijala afirmiše sport u školama širom Srbije kao i novinarske sekcije i mlade novinare.

Formirana je baza novinarskih sekcija, djaci reporteri izveštavaju o sportskim događajima i takmičenjima u svojim školama, o navijanjima, sportskim radionicama, o rezultatima svojih vršnjaka kao i o svim sportskim zanimljivostima u svojoj školi i gradu.


Mrežu škola uključenih u projekat "Đak reporter" možete pogledati ovde.

Đak reporter je projekat u koji nikad nije kasno da se uklјučite i uvek ste dobrodošli. Da biste postali deo porodice Saveza za školski sport Srbije u daljem tekstu opisujemo korake za uključivanje u projekat „Đak reporter“ koje možete pogledati ovde!

Za zainteresovane novinarske sekcije, organizujemo radonice u Vašoj školi na kojem ćemo učenike-novinare uputiti kako se stvaraju vesti, pišu novinarski članci, snimaju TV prilozi i kako da učenici spoznaju važnost timskog rada da bi slušaoci, gledaoci i čitaoci njihovih vesti bili što zadovoljniji.

U toku školske 2015/2016. godine održali smo preko 20 novinarskih radionica sa preko 40 osnovnih i srednjih škola. Osim što smo sa velikim elanom radili, mi smo mnogo naučili od naših učenika. Čast i zadovoljstvo nam je što možemo konstatovati da sportsko novinarstvo u Republici Srbiji dobija dosledne naslednike Duška Koraća, Miodraga Stojiljkovića i drugih doajena sportskog novinarstva...

Đaci reporteri izveštavaju za Savez za školski sport Srbije u:

  • Pisanoj formi – Dečiji članci

  • Televizijskoj formi – TV reportaža

  • U vidu fotografije ili dečijeg crteža - Fotoreportaža

Pokrećemo prvi sportski dečiji časopis „Plemenko“, kao i dečije sportske emisije sastavljene od priloga đaka reportera koje će se emitovati na RTS i SOS kanalu. Zato pozivamo sve školske novinarske sekcije da se uključe i na taj način postanu partneri Savezu za školski sport Srbije.

Kroz projekat „Đak reporter“ novinarske sekcije postaće vidljive široj javnosti a njeni članovi upoznaće jednu od najlepših grana novinarstva – sportsko novinarstvo. Kao potvrdu uloženog truda, Savez za školski sport dodeljuje sertifikate koji su imaju status zvanične reference.

Projekat finansira Vlada Republike Srbije i Ministarstvo omldine i sporta.