ZdravoRastimo” je deo globalne Nestlé inicijative pod nazivom Nestlé Healthy Kids Global Programme, koji ima za cilj podići svest o pravilnoj ishrani, zdravlju, zdravom životu kao i popularizovati fizičku aktivnost i sport mežu osnovcima širom Srbije.

Projkat podrazumeva edukaciju učenika sedmih razreda o važnosti pravilne ishrane i bavljenja fizičkom aktivnošću. Poruke projketa dopiru do učenika u fazi u kojoj formiraju svoje stavove i ponašanja, n taj način pomažemo im da usvoje zdrave navike koje će biti od značaja za njihov život i u kasnijem periodu.

Nestlé "ZdravoRastimo" projekat je prvi put pokrenut u Srbiji 2011. godine.

 • Prva sezona (šk. god. 2011/2012.) projekta obuhvatila je 9 škola i 915 dece, a znanje o pravilnoj ishrani učenika sedmih razreda je poraslo za 20%.

 • Druga sezona (šk. god. 2012/2013.) projekta obuhvatila je više od 2000 učenika iz 18 škola, projekat imao nacionalnu pokrivenost, a znanje učenika je poboljšano za više od 11%.

 • U trećoj sezoni (šk. god. 2013/2014.) projekat se realizovao nacionalno, u 27 škola i obuhvatio 2800 dece širom Srbije. Znanje o pravilnoj ishrani je poraslo za više od 14% među učenicima sedmih razreda osnovnih škola.

 • U četvrtoj sezoni (šk. god. 2014/2015.) u Projekat je bilo uključeno 42 osnovne škole odn. 3.850 dece a njihovo znanje unapređeno je za 13%.

 

Projekat je odobren i ima pozitivno mišljenje za realizaciju od strane:

  1. Ministartsva omladine i sporta Republijke Srbije,

  2. Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

 

Edukativni materijali kreirani su od strane stručnjaka nutricionizma i usklađeni su sa preporukama Instututa za javno zdravlje Srbije ‘’Dr Milan Jovanović Batut’’.

 

GLAVNI CILJEVI PROJEKTA SU:

 • Edukacija učenika o zdravim navikama u ishrani

 • Podsticanje učenika na povećavanje fizičke aktivnosti.

SEKUNDARNI CILJEVI PROJEKTA SU:

 • Unapređivanje znanja učenika o poboljšanju kvaliteta života putem ishrane i fizičke aktivnosti, senzibilizacijom kroz sportske vrednosti,

 • Podsticanje okoline (roditelja, učenika i nastavnika) da bude spremna na prihvatanje i podržavanje promena u navikama u ishrani.

 

CILJNA GRUPA

 • Učenici od 13 do 14 godina (7. razred) - učenici će biti obučeni o zdravim navikama u ishrani i podstaknuti na bavljenje fizičkim aktivnostima.

 • Roditelji i okolina - roditelji su ti koji donose odluke o kupovini, brinu o ishrani učenika, kao i o doručku učenika, porodično okruženje najviše utiče na navike i ponašanje učenika.

 • Škole – okolina - škole učestvuju u projetu na način da pružaju logističku podršku u realizaciji projekta.

 

Projekat ‘’ZdravoRastimo’’ sastoji se od edukacije, aktivacije i evaluacije.

EDUKATIVNI DEO se temelji na posebno kreiranoj brošuri oblikovanoj u četiri modula:

1. Osnovne postavke pravilne ishrane;

2. Planiranje ishrane;

3. Kako poboljšati navike u ishrani;

4. Moje telo i hrana.

 1. EDUKACIJA NASTAVNIKA

Pre nego što započnu edukaciju učenika, nastavnici prolaze kroz edukativnu radionicu koju će voditi stručnjak nutricionistа. Edukacija nastavnika održaće se u oktobru mesecu 2015. godine u saradnji sa Savezom za školski sport Srbije.

 

 1. EDUKACIJA UČENIKA

Nakon edukacije, nastavnici će započeti sa realizacijom Projekta u svojim školama. Nastavnik koji realizuje Projekat treba održati sva četiri predavanja u svim odeljenjima sedmih razreda (predavanja će se održati u svakom razredu posebno ili svim odeljenjima zajedno). Predavanja treba da traju jedan školski čas. Predavanja treba da se održe na času fizičkog vaspitanja, na času razrednog starešine ili u terminima izvan redovne nastave, koje će odrediti direktor škole.

Organizatori će tokom januara odrediti da li će se održavati završne svečanosti u odabranim školama (naknadno će se odrediti gradovi) na kojoj će učestvovati svi učesnici Projekta (učenici, nastavnici, roditelji), ostali učenici i nastavnici škole, sportisti i predstavnici lokalnih medija.

Svi materijali potrebni za realizaciju Projekta (prezentacije, brošure, edukativna igra, anketni upitnici, majice) osigurani su za sve učesnike Projekta.

 

AKTIVACIJA UČENIKA

Aktivacija učenika postiže se na nekoliko načina. Jedan od načina je aktivno učestvovanje u edukativnoj igri, dok je druga mogućnost takmičenje u jednoj od kategorija:

 • Najbolja škola u izradi video filmova ili kreativni rad (slika, prezentacija),

 • Najbolja škola u znanju,

 • Najbolja škola u sportu.

Sadržaj kreiran za potrebe projekta Organizatori mogu objavljivati u medijima (novine, TV, Facebook, Youtube, web stranice).

Takođe, učenici će se podsticati da učestvuju na školskom atletskom takmičenju osnovnih škola koje je u sistemu Saveza za školski sport Srbije. Savez za školski sport Srbije u saradnji sa lokalnim Savezima za školski sport organizuje Nestlé ,,ZdravoRastimo’’ atletski kup u okviru okružnog, međuokružnog i republičkog školskog takmičenja u atletici.

 

EVALUACIJA

Evaluacija se sprovodi pre i posle edukacije učenika. Na prvom času, pre početka prvog predavanja, učenici popunjavaju Anketni upitnik 1. Na poslednjem edukativnom predavanju, po završetku predavanja, učenici odgovaraju na pitanja iz Anketnog upitnika 2. Rezultati anketa biće javno objavljeni.