Sport u škole

Dečija igra je najsavršeniji vaspitni model, koji na prilagođen način imitira situacije iz svakodnevnog života, inicirajući adaptivne mehanizme, stvarajući obilje informacija i gotovih rešenja pripremajući decu za život.

Obaveza sistemskih institucija u oblasti sporta Republike Srbije je da stvaraju uslove za projektovanje i realizaciju programa koji su standardizovani, sertifikovani i planirani uzimajući u obzir senzomotorne etape u psiho-fizičkom razvoju dece. Nacionalni obrazovni sistem u fizičkom vaspitanju i sportu, usagalašen sa međunarodnim standardima, insistira na realizaciji aktivnosti koje ne smeju da imaju takmičarske i rezultatski imperative, jer kod dece izazivaju prerano odustajanje i gubitak interesovanja za sportom i sportskim aktivnostima.

Savez za školski sport Srbije 2012. godine je projekat “Sport u škole”. Osnovni cilj programa „Sport u škole” je da se u sistem školskog sporta i fizičkog vežbanja uključi što veći broj dece uzrasta od 6 do 11 godina, koja bi pod nadzorom profesora sporta, učestvovala u razvojnom programu, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Ministartva omladine i sporta. Program je potpuno besplatan i dostupan svima. Na taj način deca postaju potencijalna baza za brojne sportove jer doživlјavaju prvo i pravovremeno usmeravanje ka sportu.

Polaznici programa, pod stručnim nadzorom profesora fizičkog vaspitanja i sporta, kroz igru i široku lepezu različitih sportskih aktivnosti uče i usavršavaju osnovne oblike kretanja kao i osnovne elemente brojnih sporskih grana. Sadržaji rada su izvučeni iz konteksta programa nastave fizičkog vaspitanja od prvog do četvrtog razreda, u potpunosti prilagođeni uzrastu dece uz upotrebu sportskih rekvizita prilagođenih školskim salama.

Program rada projekta “Sport u škole” preuzmite ovde.

Program stvara uslove za efikasno obrazovanje fizičkih osobina (brzina, koordinacija, fleksibilnost, okretnost, agilnost, ravnoteža, preciznost). Utiče na opšte zdravlje i pomaže kontroli telesne težine. Vaspitava i unapređuje motorička iskustva i zdrave stilove ponašanja. Kroz kontinuirane personalne odnose razvija veštine komunikacije, unapređuje međuljudske odnose, razvija veštine rukovođenja i saradnje, stvara trajna prijateljstva.

Deca uključena u program “Sport u škole” obrazuju se da prihvataju odgovornosti, obaveze, savladavaju organizacione veštine, nesebičnosti i spremnosti na odricanja, radi pomoći drugima i slabijima, a posebno poštovanja fer pleja. Razvoj radnih navika se podstiče kroz brojne elementarne obaveze i striktna pravila. Adaptacija na stress i poraz je osnovni brend sportskih aktivnosti, koji nije u dovoljnoj meri iskorišćen, tako da “Sport u škole” kroz obrazovane kadrove, na pedagoški način vaspitava iste.

Danas se projekat relaizuje u 88 gradova Srbije, potpuno besplatno. Ukoliko ste zainteresovani da i svoje dete uključite u projekat, ostavljamo Vam kontakt realizatora projekta ovde.

Podrška Vlade Republike Srbije, Ministartva omladine i sporta, Ministartva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je proizašla upravo zbog mogućnosti da projekat bude proširen u brojne lokalne samouprave i bude dodatno finansiran od strane odgovornih opština i gradova.

‘’Sport u škole’’ – za zdravu, sposobnu, sportski vaspitanu i obrazovanu decu – našu decu!